Στο 1,22 δισ. ευρώ έφθασαν τον Σεπτέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ. Από αυτά τα 696 εκατ. είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όσων καταναλωτών τροφοδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης, οφειλές οι οποίες σχεδόν διπλασιάστηκαν σε διάστημα μικρότερο του έτους, καθώς το Νοέμβριο του2011 ήταν 388,9 εκατ. Με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μήνου της ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠ επισημαίνει 8 αιτίες για την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης:....
1. Τον μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους ο οποίος (σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ) ζημίωσε τη ΔΕΗ κατά 131 εκατ. ευρώ πέρυσι, μέγεθος που προβλέπεται να αυξηθεί στα 300 εκατ. εφέτος, υπέρ των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών.
2. Την υποχρέωση της ΔΕΗ να προμηθεύει το σύνολο των καταναλωτών, που έχει ως συνέπεια να υποχρεώνεται να αγοράζει ενέργεια από τρίτους ή να την εισάγει.
3. Την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο ντήζελ και το μαζούτ.
4. Την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.
5. Τη διαρροή των κερδοφόρων πελατών προς τους εναλλακτικούς προμηθευτές, για όσο διάστημα αυτοί δραστηριοποιούνταν στην αγορά.
6. Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, το κόστος του οποίου σύμφωνα με τους συνδικαλιστές το επωμίσθηκε η ΔΕΗ.
7. Τα χρέη του Δημοσίου και ιδιωτών προς την επιχείρηση.
8. Τη μετατροπή της ΔΕΗ σε φοροεισπράκτορα με την επιβολή του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού, που ήταν και η βασική αιτία για την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η ΓΕΝΟΠ τάσσεται κατά των αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού.
Στο μεταξύ, το ΔΣ της ΔΕΗ που συνεδρίασε την Τρίτη ενημερώθηκε για τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το έργο της Πτολεμαΐδας 5, για το οποίο,όμως, δεν ελήφθη νεότερη απόφαση.
Η μονάδα, προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ έχει κατακυρωθεί εδώ και μήνες αλλά η σύμβαση δεν υπογράφεται ελλείψει χρηματοδότησης για το έργο.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου