Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Η νηστεία όπλο για Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ


Αλεξάνδρα Χυδηριώτη / dimokratianews.gr
Η νηστεία μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον! Αμερικανική έρευνα έδειξε ότι όσοι νηστεύουν κατά περιόδους για μικρά χρονικά διαστήματα βοηθούν τον εγκέφαλό τους να προστατευτεί από εκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου.

Μελέτες ερευνητών του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης στη Βαλτιμόρη έδειξαν ότι η αυστηρή νηστεία, όταν γίνεται μία ή δύο φορές την εβδομάδα, προστατεύει τον εγκέφαλο από τις καταστροφικές επιπτώσεις των παραπάνω νόσων, καθώς και από άλλες ασθένειες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Μαρκ Μάτσον, ο οποίος είναι καθηγητής Νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, για να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα θα πρέπει οι θερμίδες να μην ξεπερνούν τις 500. Αυτό σημαίνει ότι για τις συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας η διατροφή θα πρέπει να αποτελείται από χόρτα ή λαχανικά και λίγο τσάι....



Κατά καιρούς πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η ολιγοφαγία αποτελεί ένα από τα βασικά μυστικά για υγεία και μακροζωία, αρκεί οι θερμίδες που λαμβάνει κανείς να προέρχονται από υγιεινές τροφές. Μάλιστα, από παλαιότερες μελέτες έχει αποδειχτεί ότι μια υγιεινή διατροφή λίγων θερμίδων προστατεύει από τα εγκεφαλικά επεισόδια και μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής κατά 40%! «Μειώνοντας τις θερμίδες που λαμβάνει κανείς βοηθά τον εγκέφαλό του να προστατευτεί, όμως η καλύτερη μέθοδος δεν είναι να κόψει εντελώς το φαγητό» είπε ο καθηγητής Μ. Μάτσον κατά το ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας για την Προώθηση της Επιστήμης. «Το καλύτερο είναι να ακολουθεί τη νηστεία μία με δύο φορές την εβδομάδα, τρώγοντας ελάχιστα, και στη συνέχεια να επιστρέφει στη φυσιολογική διατροφή του. Με άλλα λόγια, η συνέπεια σε ό,τι αφορά τον χρόνο παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία».

Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή Μ. Μάτσον και τους συνεργάτες του, όταν η πρόσληψη ενέργειας μειώνεται απότομα, ενεργοποιεί έναν συγκεκριμένο μηχανισμό που αυξάνει το μέγεθος των νευρώνων στον εγκέφαλο, καταπολεμώντας τις επιπτώσεις του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου