Με τύφλωση απειλούνται οι χρήστες φακών επαφής από παράσιτο που συνηθίζει να ζει στο νερό. Πρόκειται για τη λεγόμενη ακανθαμοιβάδα , η οποία μπορεί να υπάρχει όχι μόνο στο τρεχούμενο νερό, αλλά και στις πισίνες, στη θάλασσα και τη σκόνη.
Το παράσιτο αυτό κατακάθεται πάνω στους φακούς επαφής και σιγά-σιγά διεισδύει στους βολβούς των ματιών προκαλώντας σοβαρή μόλυνση, ακόμη και τύφλωση!
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η μόλυνση, αν και δεν συναντάται συχνά, απαιτεί μια μακροχρόνια, οδυνηρή και συχνά αναποτελεσματική θεραπεία....
«Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός για κάθε χρήστη φακών επαφής» δήλωσε η οφθαλμίατρος Φιόνα Χενρίκες από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Σκωτίας, ενώ ο καθηγητής Κρεγκ Ρόμπερτς από το Πανεπιστήμιο Στραθκλάιντ, ο οποίος συνεργάζεται με τη Χενρίκες για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών υγρών καθαρισμού, τονίζει: «Το παράσιτο βρίσκεται κυριολεκτικά παντού». Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η ακανθαμοιβάδα, ένα μικροσκοπικό μονοκυτταρικό παράσιτο, τρέφεται από τα βακτήρια που υπάρχουν στους βρόμικους φακούς επαφής, αλλά και στις θήκες τους.
Μόλις φορεθεί ο φακός, η ακανθαμοιβάδα αρχίζει να τρώει τον κερατοειδή χιτώνα, δηλαδή το εξωτερικό στρώμα του ματιού, και να πολλαπλασιάζεται καθώς εισχωρεί όλο και πιο βαθιά.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κνησμό, δακρύρροια, θολή όραση, φωτοευαισθησία, οίδημα στο άνω βλέφαρο και έντονο πόνο. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μέσα σε μία εβδομάδα μπορεί να προκληθεί μόνιμη βλάβη στην όραση.
Οι οφθαλμίατροι και οι οπτικοί δίνουν έμφαση στην ανάγκη τήρησης των κανόνων χρήσης και καθαριότητας των φακών επαφής. Οπως εξηγούν, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι αυξημένος για τους χρήστες που καθαρίζουν τις θήκες ή τους ίδιους τους φακούς με νερό της βρύσης, αλλά και για όσους κολυμπούν σε πισίνες ή θάλασσες χωρίς πρώτα να τους αφαιρέσουν.
Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη καθαρισμού των φακών με τα ειδικά διαλύματα, τη συχνή αντικατάστασή τους, αλλά και την αφαίρεσή τους στη θάλασσα και την πισίνα, εκτός και αν οι χρήστες φοράνε ειδικά γυαλάκια ή κρατούν κλειστά τα μάτια τους μέσα στο νερό.
- Περιπλανώμενος: Παράσιτο απειλεί με τύφλωση χρήστες φακών επαφής
Πώς η ακανθαμοιβάδα κερατίτιδα συνδέεται με τους φακούς επαφής
madata.gr
Espressonews.gr
πηγή http://peri-planomenos.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου