Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΔΙΠΛΑΣΙΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Κυβέρνηση προς ασφαλισμένους: "Φάτε γενόσημα και όποιος ζήσει"

Οι ασφαλισμένοι που θα πάνε σήμερα στο φαρμακείο πρέπει να καταβάλουν τη διπλάσια συμμετοχή για να αγοράσουν τα φάρμακα που έπαιρναν για την πάθηση τους.

Η κυβέρνηση, υλοποιώντας μία ακόμη απαίτηση της τρόικας, αναγκάζει τους ασφαλισμένους να πάρουν γενόσημα αμφιβόλου ποιότητας και εργαστηριακού ελέγχου και τους λέει «φάτε τα και όποιος ζήσει ή αλλιώς πληρώστε τα πρωτότυπα από την τσέπη σας».

Με υπουργική απόφαση που τίθεται σε ισχύ από σήμερα, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ καλούνται να πληρώσουν το 100% της διαφοράς μεταξύ της ασφαλιστικής και λιανικής τιμής του πρωτότυπου φαρμάκου συν το 25% της συμμετοχής τους....



Έως τώρα πλήρωναν συμμετοχή 25% αν η λιανική τιμή του φαρμάκου ήταν ίδια με την ασφαλιστική τιμή και 50% της διαφοράς αν επέλεγαν ακριβότερο φάρμακο.

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση διπλασιάζει ή και υπερδιπλασιάζει το ποσό που πρέπει να βάλει ο ασφαλισμένος από την τσέπη τους για να πάρει τα φάρμακα του. Κι αυτό τη στιγμή κατά την οποία οι συντάξεις έχουν μειωθεί δραματικά (οι ηλικιωμένοι έχουν μεγάλες ανάγκες σε φάρμακα λόγω προβλημάτων υγείας) και περίπου 1,3 εκατομμύριο Έλληνες είναι άνεργοι.

Με τις τιμές «δηλητήριο» για τα πρωτότυπα φάρμακα η κυβέρνηση οδηγεί τους ασφαλισμένους στα γενόσημα. Κι αυτό διότι έχει υπογράψει με την τρόικα συμφωνία βάσει της οποίας το 60% των φαρμάκων που θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να είναι γενόσημα.

Θέλουν να περικόψουν τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ που καταρρέει και αποφάσισαν να πεθάνουν τους Έλληνες σερβίροντας τους κάθε λογής φαρμάκων. Από τις δαπάνες του Οργανισμού ύψους 2,37 δις ευρώ το 2014 θα πρέπει να μειωθούν στο 1,9 δις ευρώ.

Το ζήτημα όμως είναι πώς σε μία χώρα η οποία δεν ήξερε τι θα πει καν η λέξη γενόσημο και δεδομένου της διάλυσης των εποπτικών μηχανισμών του υπουργείου Υγείας (όπως έχει καταρρεύσει κάθε φορέας ελλείψει κονδυλίων) η αγορά θα πλημμυρίσει από γενόσημα αμφιβόλου ποιότητας.

Ήδη, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία των ασφαλισμένων, καθώς κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πώς τα γενόσημα φάρμακα μπορούν να δράσουν κατά των παθήσεων των ασθενών όπως τα πρωτότυπα.

Καθημερινά φθάνουν στα νοσοκομεία ή τους γιατρούς περιστατικά ασθενών, οι οποίοι είδαν την κατάσταση της υγείας τους να επιδεινώνεται μετά τη λήψη γενόσημου φαρμάκου. Μπορεί αυτό να έχει την ίδια δραστική ουσία, αλλά η δράση του είναι διαφορετική με αποτέλεσμα της απορρύθμιση πάθησης των ασθενών.

«Το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή με μεγάλη προχειρότητα και χωρίς της επαρκή επεξεργασία», επισημαίνει ο ΙΣΑ.

Φαίνεται πώς η κυβέρνηση και η τρόικα κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για να μειώσουν τον ελληνικό πληθυσμό. Από το 2014 αυξάνουν στα 25 ευρώ το εισιτήριο για τα νοσοκομεία, ενώ το νέο σύστημα που καταρτίζει η «task force» για τον ΕΟΠΥΥ προβλέπει ανάθεση αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικές εταιρείες.

«Ταΐζουν» τους Έλληνες γενόσημα για να περιορίσουν τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για να μπορέσουν να κάνουν δώρο σε ξένες εταιρείες παροχής υπηρεσιών. Αυτό είναι το σχέδιο τους.  

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου