Η Μονή της Παναγίας της Σαϊντανάγια βρίσκεται στη Συρία και είναι ξακουστή σ' όλους τους χριστιανούς, αλλά και σε πολλούς μουσουλμάνους της περιοχής. Η μεγάλη δημοτικότητα της Μονής οφείλεται στα πλήθος θαύματα που γίνονται με τη μεσολάβηση της Θεοτόκου γι' αυτό και σε αριθμούς επισκεπτών είναι το σημαντικότερο χριστιανικό προσκύνημα στη Μέση Ανατολή, μετά την Ιερουσαλήμ. Η Μονή της Σαϊντανάγια περιέχει μια θαυματουργή εικόνα της Παναγίας με το βρέφος της, τον Ιησού, ζωγραφισμένη από τον Απόστολο Λουκά τον Ευαγγελιστή.
H λέξη «Σαϊντανάγια» είναι σύνθετη και στα Ασσυριακά « Σαΐντα» σημαίνει Κυρία και «Νάγια» σημαίνει εμάς. Δηλαδή, η Κυρά μας, και εννοούν την Παναγία.....
Η Μονή χτίστηκε το 547 μ.Χ. Λέγεται ότι ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός, διασχίζοντας την έρημο της Συρίας κατά τον πόλεμό του με τους Πέρσες, δοκιμάστηκε σκληρά σε αυτά τα μέρη μαζί με το στρατό του λόγω ελλείψεως νερού. Στην περιοχή που είναι χτισμένο τώρα το Μοναστήρι, εμφανίστηκε στον Αυτοκράτορα ενα πανέμορφο ελάφι, το οποίο κυνήγησε επίμονα. Καθώς το ελάφι έφτασε σε μια πηγή με νερό, πήρε τη μορφή της Παναγίας, η οποία ζήτησε από τον Ιουστινιανό να της χτίσει σ’ εκείνο ακριβώς το σημείο ένα μοναστήρι, εις ανάμνηση του θαύματος που τους έσωσε από την έλλειψη νερού. Γυρίζοντας από τον πόλεμο, ο Ιουστινιανός διέταξε τους αρχιτέκτονές του να σχεδιάσουν ένα μοναστήρι για να το χτίσει στο σημείο που του υπέδειξε η Παναγία. Επειδή κανένα σχέδιο δεν τον ικανοποιούσε, η Παναγία εμφανίστηκε και πάλι η ίδια στον Αυτοκράτορα και του υπέδειξε το πανέμορφο σχέδιο με το οποίο είναι χτισμένο σήμερα το μοναστήρι. Στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του χωριού Φρέναρος στην Κύπρο, υπάρχει μια εικόνα αφιερωμένη στη Παναγία Σαϊντανάγια, βυζαντινής τέχνης, η οποία ανάγεται στον 14ο αιώνα. Η εικόνα αυτή είναι γνωστή στην Κύπρο ως «Παναγία του κυνηγιού» και προφανώς αυτή η ονομασία να οφείλεται στη παραπάνω ιστορία.
Η ύπαρξη της εικόνας αυτής στην Κύπρο δεικνύει ότι η Παναγία η Σαϊντανάγια στη Συρία ήταν κάποτε ξακουστή και στο νησί, πράγμα που σημαίνει ότι κατά το παρελθόν θα ταξίδευαν και πολλοί Κύπριοι προσκυνητές στην εν λόγω Μονή της Συρίας. Κάτω από την τεράστια αυτή εικόνα στο Φρέναρος απεικονίζονται τρία πρόσωπα τα οποία είναι οι δωρητές που μάλλον την παρήγγειλαν μετά από κάποιο θαύμα που έκανε η Παναγία η Σαϊντανάγια μετά από ένα προσκύνημα τους στη Μονή της Συρίας.
Ιερά Μονή Παναγίας Σαϊντανάγια, Συρία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου