Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Τα βακτήρια του εντέρου ρυθμίζουν την Ευτυχία!

Επιστήμονες έδειξαν ότι τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο (ορμόνη της χαράς) ρυθμίζονται από την ποσότητα βακτηρίων στο έντερο στα πρώτα στάδια της ζωής. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό ψυχιατρικής Molecular Psychiatry.

Κατάθλιψη-διατροφή-χλωρίδα εντέρου

Η έρευνα αποδεικνύει ότι η φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παρουσία μικροβίων στο έντερο κατά την ανάπτυξη. Οι επιστήμονες από το APC έδειξαν ότι η έλλειψη μικροβίων του εντέρου σε μικρή ηλικία, επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης στην ενήλικη ζωή. Η σεροτονίνη, το κύριο χημικό που εμπλέκεται στην ρύθμιση της διάθεσης και των συναισθημάτων, ελαττώνεται στις περιόδους στρες, άγχους και κατάθλιψης. Άλλωστε, τα πιο αποτελεσματικά αντικαταθλιπτικά δουλεύουν με το να στοχεύουν σε αυτό το χημικό....



Η έρευνα επίσης έδειξε ότι το φύλο παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν πιο εμφανή σε αρσενικά παρά σε θηλυκά ζώα. Τέλος, αποδείχτηκε ότι ακόμη και αν αναπληρώσει κανείς τη χλωρίδα σε μεγαλύτερη ηλικία, δεν μπορεί να αντιστρέψει πλήρως τις επιδράσεις της πρώτης έλλειψης. Αυτό σημαίνει ότι η έλλειψη χλωρίδας σε μικρή ηλικία επηρεάζει μόνιμα τη σεροτονίνη του εγκεφάλου.


Περισσότερες αποδείξεις

Η ομάδα Cork είχε δουλέψει παλαιότερα πάνω στο αντικείμενο αυτό και είχε αποδείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του εγκεφάλου και των μικροβίων του εντέρου. Η σχέση αυτή μάλιστα είναι πολύ σημαντική καθώς διατηρεί την φυσιολογική υγεία του σώματος και επηρεάζει τον εγκέφαλο και την συμπεριφορά. Η έρευνα είχε γίνει από τους Δρ. Gerard Clarke, Καθηγητή Fergus Shanahan, Καθηγητή Ted Dinan, Καθηγητή John F Cryan και τους συνεργάτες τους στο Alimentary Pharmabiotic Centre, UCC.

Αυτά τα ευρήματα είναι συναρπαστικά καθώς υπενθυμίζουν τον σημαντικό ρόλο των βακτηρίων του εντέρου στην επικοινωνία εντέρου-εγκεφάλου. Ανοίγεται επίσης η ευκαιρία να αναπτύξει κανείς στρατηγικές βασισμένες στα μικρόβια για την θεραπεία ασθενειών του εγκεφάλου, είπε ο καθηγητής John F Cryan, συγγραφέας της έρευνας, και επικεφαλής στο Department of Anatomy & Neuroscience, UCC

Η έρευνα αυτή έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην υγεία. Δείχνει ότι η κακή μεταχείριση του μικροβιόκοσμου (αντιβιοτικά, διατροφή, φλεγμονές), μπορεί να βλάψει σημαντικά τη λειτουργία του εγκεφάλου. Στα Εργαστήρια Μοριακής Διατροφής έχουμε ένα πολύ μεγάλο ιστορικό ασθενών που τα εντερικά προβλήματά τους επηρέαζαν σημαντικά και τον ψυχολογικό τομέα, αλλά και αντίστροφα.

Μάλιστα, όταν οι ασθενείς αυτοί θεραπεύτηκαν από τα εντερικά προβλήματα ανέκτησαν πολύ μεγάλο κομμάτι της χαμένης ψυχολογίας και της ευτυχίας τους.

Επικοινωνήστε μαζί μας και μάθετε από την πρώτη μόλις συνεδρία πώς μπορείτε να ανακτήσετε την εντερική υγεία και την ευτυχία σας με απλές εξετάσεις και αλλαγές στη διατροφή, στον τρόπο ζωής και την περιβαλλοντική έκθεση σε χημικά.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου