Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ Νέα βελτιωμένη πρόταση για τις FREMM - Ανώτερο σκάφος από την τουρκική TF-2000


Με μία νέα πρόταση χρηματοδότησης θα επανέλθει η Γαλλία από το νέο έτος στην πρότασή ναυπήγησης των φρεγατών FREMM για το ΠΝ. Κυριότερο χαρακτηριστικό της νέας πρότασης είναι ότι η Ελλάδα δεν προκειται να καταβάλει για τα πρώτα πέντε χρόνια ούτε ένα ευρώ μέχρις ότου ολοκληρωθεί η ναυπήγηση του πρώτου σκάφους, ενώ το συνολικό πρόγραμμα χρηματοδότησης θα λήγει το 2040! Συν το γεγονός ότι διατηρείται από ελληνικής πλευράς η option να μην παραλάβει αν δεν επιθυμεί τα σκάφη της κλάσης και αυτά να καταλήξουν στο γαλλικό Ναυτικό, αν δεν υπάρχει δυνατότητα αποπληρωμής τους!...



Εκτός αυτού, η πρόταση και σε τεχνολογικό επίπεδο βρίσκεται στην αιχμή των αμυντικών εφαρμογών: Η νέα έκδοση τηςς FREMM έχει εξοπλιστεί με ένα νέο ραντάρ διάταξης φάσης ανάλογων δυνατοτήτων του αμερικανικού συστήματος AEGIS.

Πιο αναλυτικά στελέχη της εταιρείας DCNS παρουσίασαν το νέο πλοίο στην έκθεση Euronaval στην αντιπροσωπεία υπό τον Α/ΓΕΝ αντιναύαρχο, Κ.Χρηστίδη, αποκαλύπτοντας ορισμένα από τα νέα χαρακτηριστικά της FREMM-ER. Το νέο πλοίο αν και διατηρεί το σκάφος της FREMM έχει αντικαταστήσει το κύριο ιστό στον οποίο είχαν τοποθετηθεί οι τηλεπικοινωνίες και το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου του πλοίου καθώς και τον ιστό του ραντάρ Herakles με ένα ολοκληρωμένο συγκρότημα αισθητήρων στο οποίο έχουν τοποθετηθεί το νέο ραντάρ διάταξης φάσης Sea Fire 500 της Thales και οι λοιποί αισθητήρες του πλοίου.

Το νέο ραντάρ διαθέτει τέσσερις σταθερές κεραίες τοποθετημένες στις τέσσερις πλευρές του πύργου των αισθητήρων, ακολουθώντας την σχεδιαστική φιλοσοφία του ραντάρ AEGIS - AN/SPY-1D. Η νέα έκδοση ακλουθώντας τις προτάσεις του ΠΝ διαθέτει αυξημένες δυνατότητες αεράμυνας και αντιβαλλιστικής άμυνας χάρις στα βλήματα Aster-15/30 ενώ μπορεί να πλήξει στόχους βαθιά στην εχθρική ενδοχώρα με τα βλήματα Scalp Naval.

Παράλληλα το πλοίο έχει αυξημένες δυνατότητες ανθυποβρυχιακού αγώνα με το βελτιωμένο ρυμουλκούμενο σόναρ που διαθέτει. Το Κέντρο Διαχείρισης Μάχης της FREMM-ER θα είναι εξοπλισμένο με το σπονδυλωτό σύστημα SETIS της DCNS το οποίο αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατοτήτων του πλοίου και των αισθητήρων του, επιτρέποντας την αντιμετώπιση μεγάλης ποικιλίας στόχων όπως εναέριους και βαλλιστικούς πυραύλους.

Η τελευταία αυτή παράμετρος αποκτά τεράστια σημασία για την Ελλάδα λόγω του τουρκικού βαλλιστικού προγράμματος που αναλύεται στο τεύχος της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ που κυκλοφορεί στα περίπτερα, ενώ εξίσου σημαντικές είναι οι δυνατόπτητες της φρεγάτας να αντιμετωπίζει εχθρικά αεροσκάφη και να μπορεί να επιτύχει στρατηγικό πλήγμα σε υποδομές του εχθρού βαθιά στην ενδοχώρα του.

Γενικά το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται ότι θα είναι ανώτερο του τουρκικού σχεδίου της φρεγάτας/αντιτορπιλικό TF-2000 που α αποτελέσει τον κύριο αντίπαλο των FREMM από το 2021 και μετά στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου