Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΘΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΤΟ 2014 από την USAF Όπλα Laser σε μαχητικά αναπτύσσει η Lockheed Martin


Ίσως ακούγεται «προχωρημένη» ως σκέψη ίσως και σχετικά «ευφάνταστη» για τα δεδομένα που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα όμως αποτελεί πρόγραμμα, το οποίο βρίσκεται υπό ανάπτυξη σήμερα από την υπηρεσία προηγμένων αμυντικών προγραμμάτων (DARPA) του Πενταγώνου.

Σκοπός του είναι ο εξοπλισμός μαχητικών και βομβαρδιστικών της αμερικανικής Αεροπορίας με συστήματα εκμποπής ενεργειακής δέσμης ικανής να καταρρίπτει εχθρικά αεροσκάφη αλλά και εισερχόμενους πυραύλους που απειλούν τα φίλα αεροσκάφη φορείς.

Αναπτύσσεται σε δύο εκδόσεις ή πρώτη με την ονομασία High Energy Liquid Laser Area Defense System (HELLADS), και η δεύτερη με την ονομασία Aero-Adaptive/Aero-Optic Beam Control (ABC)....



Το HELLADS (pictured above) θα είναι σύστημα ισχύος 150-kilowatt το οποίο θα είναι 10 φορές ελαφρύτερο και μικρότερο από τα συστήματα που υπήρχαν μέχρι σήμερα σε πειραματικό στάδιο.

Στόχος η δημιουργία ενός υποσυστήματος ακτινών λείζερ το οποίο θα ζυγίζει λιγότερο από 5 κιλά ενώ το ABC θα έχει αμυντική εφαρμογή ως σύστημα αυτοπροστασίας για εισερχόμενα βλήματα.

Μέχρι σήμερα η μόνη επίσημα καταγεγραμμένη εφαρμογή λέιζερ σε πειραματικό πάντα επίπεδο αφορούσε το Airborne Laser Testbed (ALT) το οποίο λόγω μεγάλου μεγέθους μπορούσε να χωρέσει οριακά σε ένα Boeing 747.

Αναπτύχθηκε πειραματικά για να χρησιμοποιηθεί ως αντιβαλλιστικό όπλο αλλά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και τελικά τερματίστηκε το 2012. Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι εγκαταλείφτηκε και η σχετική τεχνολογία καθώς με την εμπειρία του ALT, η DARPA αναπτύσσει σήμερα τα δύο νέα συστήματα αλλά για την κάλυψη πλέον τακτικών επιχειρησιακών απαιτήσεων.

Το επιθετικό HELLADS έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με πληροφορίες όσον αφορά την υποδομή σε επίπεδο hardare, και ακολουθεί η διαδικασία ενσωμάτωσης με εναέριες δοκιμές να ξεκινάνε βάση χρονοδιαγράμματος το 2014.

Στο μεταξύ το αμυντικό ABC έχει ολοκληρώσει τις αεροδυναμικές δοκιμές σε αεροσύραγγα και η Lockheed Martin έχει ήδη αναλάβει σύμβαση για την ενσωμάτωση του σε μαχητικό αεροσκάφος εντός 30 μηνών ώστε να αξιολογηθεί από την αμερικανική Αεροπορία.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου