Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Η κάθοδος της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή


Η Μόσχα άρχισε να προετοιμάζεται για την τελική φάση της αντιπαράθεσης στη Συρία. Ο Άσαντ θα μπορούσε να χάσει τον έλεγχο της χώρας, καθώς οι αντάρτες θα μπορούσαν να κερδίσουν τον εμφύλιο πόλεμο. Η δημιουργία ενός θύλακα Αλαουιτών, ένα είδος ρωσικού προτεκτοράτου κατά των τζιχαντιστών, μία πολλά υποσχόμενη ιδέα για την Μόσχα - και την Ιερουσαλήμ. Η μόνιμη ρωσική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο θα αυξήσει κατακόρυφα την «αγάπη» της Δύσης για το Ισραήλ. Κάποιος πρέπει να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιρροή.....



H Ρωσία εξακολουθεί να έχει μόνο ένα πολιτικό σύμμαχο στη Μέση Ανατολή - Συρία, μόνο μία ελπίδα για μια ναυτική βάση - Ταρτούς. Έτσι και πρέπει να παρεμβαίνει στις υποθέσεις της Συρίας. Στη Μεσόγειο Θάλασσα απέστειλε μια μοίρα ρωσικών πλοίων - η μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών. Η φιλοσυριακή εφημερίδα ad-Diyar στο Λίβανο ανέφερε ότι η στην ακτή της Συρίας είναι μια αρμάδα από 71 ρωσικά πλοία που μεταφέρουν 62.000 στρατεύματα. Μια ασπίδα του θύλακα των Αλαουιτών, που εκτείνεται από τη λιβανική μεθόριο κατά μήκος της θάλασσας.

Η συγκέντρωση τόσων πολλών πλοίων επιβεβαιώνεται και από μια πλειάδα αναφορών των επίσημων ρωσικών πρακτορείων ειδήσεων, τα οποία ανεβοκατεβάζουν λίστες με ονόματα πολεμικών πλοίων και μια υποτιθέμενη αναδιάταξης μάχης, ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα των περασμένων εβδομάδων: Η τακτική εκπαίδευση του προσωπικού και των τεσσάρων Στόλων της Ρωσίας - του Βορρά, της Βαλτικής, της Μαύρης Θάλασσας και του Ειρηνικού - ανοικτά των ακτών της Συρίας, η οποία διανύει διχασμένη το δεύτερο έτος του αιματηρού εμφύλιου πολέμου.

Στην Ανατολική Μεσόγειο συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης τόσα πολλά ρωσικά πολεμικά πλοία, από το Σεβερομόρσκ, τη Βαλτική, τη Σεβαστούπολη και το Βλαδιβοστόκ, για μια άσκηση που έγινε γνωστή ακόμα και πριν από το νέο έτος. Επικαλούμενη μια ανώνυμη πηγή του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, η εφημερίδα Nezavisimaya Gazeta έγραφε ότι πρόκειται για ένα ραντεβού για «κοινές αποστολές μάχης», ανοικτά των ακτών της Συρίας. Επιπλέον, τα πολεμικά πλοία και υποβρύχια, έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιούν επανειλημμένες επισκέψεις στο σημείο της εφοδιαστικής υποστήριξης του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού - στο λιμάνι της Ταρτούς. Ίσως, τα πλοία αυτά να λάβουν μέρος στην εκκένωση Ρώσων πολιτών που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την ανασφαλή χώρα της Εγγύς Ανατολής.

Στη συνέχεια όμως, όπως ανέφερε και πάλι μια ανώνυμη πηγή από το Γενικό Επιτελείο στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η συνδυασμένη ρωσική ναυτική δύναμη, όχι μόνο θα πραγματοποιήσει απλά κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αλλά θα αποβιβαστεί στις ακτές της Συρίας - μονάδες των Πεζοναυτών και ένα Σύνταγμα της 108ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, καθώς και στρατιωτικός εξοπλισμός. Στη συνέχεια η αντίστροφη διαδικασία - φόρτωση του εξοπλισμού και του προσωπικού στα πλοία. Την απόβαση έπρεπε να καλύψουν τα μεγάλα πλοία του Ρωσικού Στόλου.

Όπως το γεγονός της έλλειψης μιας υποχρεωτικής ισχυρής αεροπορικής υποστήριξης κατά τη διεξαγωγή τέτοιων επιχειρήσεων είναι ανησυχητικό για τους σχεδιαστές αυτών των επιχειρήσεων, οι δημόσιες εκθέσεις του Γενικού Επιτελείου στη Μόσχα αποτελούν έκπληξη. Τα ρωσικά βομβαρδιστικά θα μπορούσαν βέβαια να πετάξουν στη Συρία από τα αεροδρόμια Κριμαία, αν και είναι απαραίτητο να ζητήσουν την άδεια από τις χώρες που βρίσκονται στη διαδρομή της πτήσης, να τους εξηγήσουν γιατί πετούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ειδικά αν πραγματικός σκοπός της συσώρρευσης τόσων πολλών πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι η απλή προβολή της ρωσικής σημαίας, ως μια απόδειξη της αυξανόμενης δύναμης του Ναυτικού της Ρωσίας.

Πάντως, εμφανή είναι η επιθυμία της ρωσικής ηγεσίας να έχει τα πλοία κοντά στη Συρία, σε περίπτωση δυσμενών για τη Ρωσία γεγονότων. Τα πολεμικά πλοία συνοδεύονται από τη δήλωση ότι ο χρόνος παραμονής τους στις ακτές της Συρίας θα εξαρτηθεί από την κατάσταση. Αναμένει άραγε κάποιος στη Μόσχα μια ευνοϊκή εξέλιξη;

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου