« .... ΟΤΑΝ Η ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΚΗ ΜΑΝΙΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΦΕ ΚΑΘΕ ΙΕΡΟ ΚΑΙ ΟΣΙΟ ΠΟΥ ΦΑΝΕΡΩΝΕ ΤΗ ΧΑΡΙ ΤΟΥ ΣΑΡΚΩΘΕΝΤΟΣ ΘΕΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΗ ΣΤΟΡΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΥΤΟΥ ΜΗΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΗΝ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ .... ΤΟΤΕ ΜΙΑ ΧΗΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΕΙΧΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΙΑ ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΗΣ.....
ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΣΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΜΑΝΙΑ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΟΚΛΑΣΤΩΝ ΤΗΝ ΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΛΑΓΟΣ ΤΗΣ ΕΥΣΠΛΑΧΝΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. Η ΑΓΙΑ ΕΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΧΑΡΙ ΤΟΥ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΥ ΥΙΟΥ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΣΤΩΣ -ΟΠΩΣ ΕΚΕΙΝΟΣ ΕΒΑΔΙΣΕ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ- ΣΤΑΘΕΙΣΑ ΟΡΘΙΑ ΗΡΧΙΣΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑΝ ΤΗΣ ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΩΝ ΠΡΟΣ ΔΥΣΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΟΥ ΑΘΩ ΟΠΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΚΛΕΩΝΩΝ ΕΙΧΕ ΙΔΡΥΘΕΙ Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΚΛΗΜΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΩΝ ΙΒΗΡΩΝ.
ΕΚΕΙ ΕΘΕΑΘΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΠΥΡΙΝΗ ΣΤΗΛΗ ΕΞ ΟΥΡΑΝΟΥ ΕΩΣ ΕΙΣ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΙΝΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΕΛΑΜΠΕΝ ΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΕΙΚΩΝ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΠΡΟΧΕΟΥΣΑ ΤΗΝ ΧΑΡΙΝ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΙΟΝ ΚΑΛΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΜΗΤΟΡΟΣ.
ΑΥΤΗ Η ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΟΠΤΑΣΙΑ ΚΑΤΕΠΛΗΞΕ ΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΡΕΞΑΝ ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΑ ΠΛΕΟΥΜΕΝΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΛΗΣΙΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΑΛΛΑ ΟΣΟ ΠΛΗΣΙΑΖΑΝ ΤΟΣΟ ΑΥΤΗ ΑΠΕΜΑΚΡΥΝΕΤΟ. ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΑΚΑΡΠΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΙΒΗΡΑ ΜΟΝΑΧΟ ΓΑΒΡΙΗΛ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΗΣΥΧΑΖΕ ΣΕ ΜΙΑ ΣΠΗΛΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ .
ΤΟΤΕ ΚΑΤΕΒΗ ΣΤΟΝ ΑΙΓΙΑΛΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΚΥΡΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟ ΒΑΔΙΣΕ ΑΝΕΥ ΔΙΣΤΑΓΜΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΩΣ ΕΑΝ ΗΤΟ ΣΤΕΡΕΑ ΓΗ ΠΛΗΣΙΑΣΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΤΗΝ ΑΣΠΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΝ ΕΚΕΙ ΔΕ ΟΠΟΥ ΤΗΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ ΑΝΕΒΛΥΣΕ ΑΓΙΑΣΜΑ ΘΑΥΜΑΣΤΟΝ ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΡΕΕΙ ΑΔΙΑΚΟΠΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.
ΤΟΤΕ ΜΕ ΔΑΚΡΥΑ ΚΑΤΑΝΥΞΕΩΣ ΚΑΙ ΔΕΟΣ ΨΥΧΗΣ ΠΛΗΣΙΑΣΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΕΝΤΕΣ ΜΟΝΑΧΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙ ΕΝ ΠΟΜΠΗ ΤΗΝ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΑΝ ΣΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΙΒΗΡΩΝ. ΑΛΛΑ Ω ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ Η ΑΓΙΑ ΕΙΚΩΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ. ΤΟ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΒΗ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ.
ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΚΥΡΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΦΑΝΕΡΩΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΟΣΙΟ ΓΑΒΡΙΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΙΠΕ : ΕΓΩ ΔΕΝ ΗΛΘΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕ ΦΥΛΑΣΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΝΑ ΦΥΛΑΤΤΩ ΤΗ ΜΟΝΗ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΠΗΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ.
ΕΚΤΟΤΕ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΠΟΥ ΚΤΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΙ ΤΗΣ ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑ ΩΣ ΘΥΡΩΡΟΣ, ΦΥΛΑΞ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΙΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΙΒΗΡΩΝ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ .....
.....ΕΤΣΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΗΣ ΤΙΜΑΤΑΙ ΩΣ ΔΩΡΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΓΕΙΟ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗ ΘΕΙΑ ΚΑΥΧΗΣΙ, ΑΙΓΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΙΒΗΡΩΝ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ....
.....Η ΑΓΙΑ ΕΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΗΣ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ : ΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΕΒΑΣΜΙΑ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ, ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΔΕΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΟΠΡΕΠΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΠΡΟΧΕΕΙ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥΣ ΘΕΙΑΣ ΣΤΟΡΓΗΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΡΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ.
ΜΙΛΑ ΑΦΩΝΩΣ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΕΙΘΕΙ ΚΑΙ ΕΛΚΕΙ ΟΛΟΥΣ. ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΝΟΥΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΥΣΕΙ ΑΝΑΡΙΘΜΗΤΕΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΕΧΕΙ ΔΕΧΘΗ ΔΑΚΡΥΑ ΕΣΩΤΑΤΩΝ ΠΟΝΩΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΑΣΗΚΩΤΕΣ ΕΧΕΙ ΞΕΔΙΑΛΥΝΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΛΥΤΑ ΕΧΕΙ ΕΠΟΥΛΩΣΕΙ ΠΛΗΓΕΣ ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΝΕΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΗΣ ΜΕΡΑ-ΝΥΧΤΑ ΔΕΧΟΜΕΝΗ ΤΑ ΠΟΝΕΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑ.
ΠΟΣΑ ΑΝΑΦΙΛΗΤΑ ΒΟΥΒΩΝ ΚΛΑΥΘΜΩΝ ΞΕΣΠΑΣΑΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΗΣ. ΠΟΣΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΟΙΜΩΓΕΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ. ΠΟΣΑ ΘΥΜΙΑΜΑΤΑ ΠΡΟΣΕΥΧΩΝ ΕΨΑΥΣΑΝ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΕΥΩΔΙΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΟ ΤΗΣ. ΠΟΣΑ ΚΑΝΤΗΛΙΑ ΕΥΛΑΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΕΡΙΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΩΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΨΕΙ ΚΑΙ ΚΑΙΟΥΝ ΔΙΑΡΚΩΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΗΣ.
ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΚΑΙ ΑΓΙΟ. ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΤΗΣ ΜΑΤΙΑ ΑΝΟΙΚΤΑ, ΣΚΕΠΤΙΚΑ, ΒΟΥΡΚΩΜΕΝΑ. ΤΑ ΧΕΙΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΣΤΑΛΜΕΝΑ, Η ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΗΣ ΑΓΡΥΠΝΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΕΙ ΝΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΗ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗ.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΚΑΤΑΝΟΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΥΜΠΑΣΧΕΙ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ.
ΚΑΙ ΜΕΝΕΙ ΑΤΑΡΑΧΗ ΕΠΕΙΔΗ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΛΩΝ, ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΛΕΗΜΩΝ ΠΟΙΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΣ. ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΙΟΣ ΚΑΙ ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΚΡΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΙΚΕΤΕΥΕΙ ΩΣ ΦΙΛΕΥΣΠΛΑΓΧΝΟΣ ΜΗΤΗΡ «ΠΑΝΤΩΝ ΘΛΙΒΟΜΕΝΩΝ Η ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΙΣ» ......
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ.ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ Ι.Μ. ΙΒΗΡΩΝ
Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΛΑΒΟΥΜΕ ΥΠ ΟΨΗ ΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΕΩΣ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΤΩΝ ΙΒΗΡΩΝ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΠΡΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ ΧΡΟΝΩΝ.
ΕΔΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΕΝΑ ΘΡΥΛΟ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟΥ ΒΕΒΑΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟ ΑΛΛΑ ΣΥΧΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.
ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗ ΤΗΣ ΣΥΜΗΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΑΥΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΤΑ ΤΑΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΤΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΟΡΜΟ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΑΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ.
ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΊΤΙΣΣΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ ΦΕΡΕΙ ΔΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΑΡΓΥΡΟΕΠΙΧΡΥΣΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΦΙΛΟΤΕΧΝΗΜΕΝΟ ΤΟ 1819 ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΟΠΩΣ ΜΑΡΤΥΡΕΙ Η ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΕΠΙΓΡΑΦΗ :
ΠΑΝΑΓΝΕ ΜΗΤΕΡ ΙΒΗΡΩΝ Η ΠΡΟΣΤΑΤΙΣ
ΠΡΟΣΔΕΞΑΙ ΤΟΝΔΕ ΜΕΤ' ΕΥΜΕΝΕΙΑΣ ΚΟΣΜΟΝ
ΟΝ ΠΡΟΣΑΓΟΥΣΙ ΣΗ ΠΑΝΣΕΠΤΩ ΕΙΚΟΝΙ
ΩΣΠΕΡ ΡΙΤΟΝ ΜΕΝΓΕ ΑΛΛ' ΟΥΝ ΜΕΤ' ΕΥΛΑΒΕΙΑΣ
ΑΝΝΑΣ ΚΟΜΙΣΣΗΣ ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΕΥΓΕΝΩΝ
ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΑΤΩΝ ΤΟΚΕΩΝ
ΕΝ ΜΟΣΧΑ ΤΩ αωιθ' ΕΤΕΙ ΕΝ ΜΗΝΙ ΝΟΕΜΒΡΙΩ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΠΕΙΝΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΤΟΥ ΙΒΗΡΙΤΟΥ
ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟΤΕΡΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΤΟ 1701 Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ : « ΕΙΝΑΙ ΔΕ Η ΕΙΚΩΝ ΟΛΗ ΕΓΚΟΣΜΗΜΕΝΗ ΜΕΤΑ ΧΡΥΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΙΘΩΝ ΤΙΜΙΩΝ »
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΙΒΗΡΙΤΗ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΤΡΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ : ΕΝΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ (ΣΤΕΜΑ) ΕΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΝΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΟ (ΜΑΛΛΟΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ, ΜΙΚΡΑ ΤΕΜΑΧΙΑ. ΕΧΕΙ ΚΑΡΦΩΘΕΙ ΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΡΦΙΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΘΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΦΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ.
ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΡΩΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΦΥΡΗΛΑΤΟ ΚΑΙ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΑ ΚΑΛΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΕΠΟΧΗΣ ΠΟΥ ΑΦΘΟΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ. ΓΥΡΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΣΜΑΛΤΑ ΟΙ 12 ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ. Η ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ :
« ΜΡ ΘΥ Η ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑ ΤΩΝ ΙΒΗΡΩΝ Η ΕΛΕΟΥΣΑ » .
ΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΣΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΑΥΣΤΗΡΑ, ΣΤΕΦΑΝΩΜΕΝΑ ΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΣΤΕΜΜΑΤΑ ΣΩΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΟΙ ΠΤΥΧΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΝΙΚΟΤΑΤΕΣ. ΠΛΗΘΟΣ ΚΑΝΤΗΛΙΑ ΚΡΕΜΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΣΤΗ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΖΑΜΙ.
Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΤΟ 1701 ΑΝΑΦΕΡΕΙ :
« ΕΙΝΑΙ ΔΕ ΚΑΝΔΗΛΙΑ ΕΜΠΡΟΣΘΕΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΕΚΕΙΝΗΣ ΑΡΓΥΡΑ ΔΕΚΑΤΕΣΣΑΡΑ ΑΚΟΙΜΗΤΑ. ΕΠΑΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΚΟΥΒΟΥΚΛΙΟΝ ΕΥΜΟΡΦΟΝ ΚΑΙ ΤΡΙΓΥΡΩ ΤΗΣ ΚΡΕΜΟΝΤΑΙ ΚΑΝΔΗΛΙΑ ΟΓΔΟΗΚΟΝΤΑ ΑΡΓΥΡΑ ΚΑΙ ΥΠΟΚΑΤΩΘΕΝ ΤΗΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΔΙΑΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΕΙΚΟΝΙΣΜΑΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΕΓΚΟΛΠΙΑ ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΩΜΕΝΑ. Η ΕΙΚΩΝ ΠΟΛΛΑ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ ΕΧΕΙ ΔΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΟΝ ΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΑΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΛΑΙΜΟΝ ΟΘΕΝ ΕΡΡΕΥΣΕΝ Ω ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΑΙΜΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΟΝ » .
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑΣ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΣΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ 3 ΦΟΡΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ :
1) ΣΤΙΣ 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΤΗ ΩΡΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ''ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ'' ΓΙΑ ΤΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ. ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΕΝ ΠΟΜΠΗ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΑΡΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΕΙ ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΠΑΛΙ Η ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΜΩΛΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΟΥ ΑΡΣΑΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΟΠΟΥ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΘΩΝΙΑΔΟΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΠΙΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ. ΠΑΝΤΟΤΕ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΡΧΙΕΡΕΑΣ ΕΝΩ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ. ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ( 7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ) ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΝ ΠΟΜΠΗ. ΑΝ ΤΟΥ Τ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΠΕΣΕΙ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ.
2) ΤΟ ΜΕΓΑ ΣΑΒΒΑΤΟ ΠΑΛΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΤΗ ΠΡΟΤΟΥ ΑΡΧΙΣΕΙ Η Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΕΩΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΘΩΜΑ. ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΕΟΡΤΑΖΕΤΑΙ Η ΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ. ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΨΕΛΝΟΝΤΑΙ ΤΡΟΠΑΡΙΑ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΟΤΡΑΪΤΙΣΣΑΣ. ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΑ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΣΤΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ, ΣΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΣΦΟΡΑ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Η ΠΟΜΠΗ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΟΔΕΥΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑΣ ΟΠΟΥ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ Ο ΜΟΝΑΧΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΕΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΑΣΜΑ ΟΠΟΥ ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΔΩΡΟ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Η ΠΟΜΠΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ.
3) ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΤΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ. ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΠΑΡΑΤΙΘΕΤΑΙ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΜΕ ΤΗ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΡΟΥΣΑ. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΣΟΥΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΟΙ ΜΟΝΕΣ Μ. ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΙ ΙΒΗΡΩΝ. ΕΤΣΙ ΣΤΙΣ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΙΒΗΡΩΝ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟΝ ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΝΑΝ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΔΙΑΚΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ Μ. ΛΑΥΡΑΣ ( ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΣΤΙΣ 6 ) ΕΝΩ ΣΤΙΣ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Μ. ΛΑΥΡΑΣ ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ. ΤΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΩΝ ΙΒΗΡΩΝ. ΤΟΝ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΕΝΑΣ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΔΙΑΚΟΝΟΣ. ΣΥΧΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΡΕΑΣ ( ΠΡΟΕΞΑΡΧΕΙ ).
ΣΤΙΣ 14 ΓΙΝΕΤΑΙ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑ¨ΤΙΣΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΑΡΑΤΙΘΕΤΑΙ ΚΟΙΝΟΒΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ. ΠΡΙΝ ΤΗ ΔΥΣΗ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ 15 ΩΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΟΠΗ.
Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΟΣ
ΤΟΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑΣ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΑΡΘΗΚΑ ΕΝΑΣ ΜΑΥΡΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΜΕ ΦΩΤΟΣΤΕΦΑΝΟ ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥ (ΔΟΡΥ, ΞΙΦΟΣ, ΠΕΡΙΚΕΦΑΛΑΙΑ).
ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΙΣΤΟΡΗΜΕΝΟΣ ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΠΙΣΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ «ΑΓΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΟΣ» .
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑΣ ΦΕΡΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΞΙΑ ΣΙΑΓΟΝΑ ΤΡΑΥΜΑ ΜΕ ΞΗΡΑΜΕΝΟ ΑΙΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΤΡΕΞΕ ΟΤΑΝ ΚΤΥΠΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΞΙΦΟΣ ΕΝΟΣ ΑΡΑΒΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝΕ ΡΑΧΑΪ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ.
ΟΤΑΝ Ο ΣΤΟΛΟΣ ΑΥΤΟΣ ΚΑΤΕΠΛΕΥΣΕ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ Ο ΡΑΧΑΪ ΕΣΤΕΙΛΕ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΥΡΣΕΨΟΥΝ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ. ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΕΜΠΟΔΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΑΝ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΡΑΚΤΟΙ.
ΟΤΑΝ Ο ΡΑΧΑΪ ΑΚΟΥΣΕ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΚΟΡΟΙΔΕΨΕ ΠΗΡΕ ΤΟ ΞΙΦΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΗ.
ΟΤΑΝ ΕΙΔΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑΣ ΤΗΝ ΧΤΥΠΗΣΕ ΜΕ ΘΥΜΟ ΜΕ ΤΟ ΞΙΦΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΓΗ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΡΕΕΙ ΑΦΘΟΝΟ ΑΙΜΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΕΡΙΕΛΟΥΣΕ.
ΣΤΗ ΘΕΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΤΡΕΜΕΙ «ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΟΩΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΣΕΒΕΙΑΝ ΤΟΥ ΕΖΗΤΕΙ ΣΥΓΧΩΡΗΣΙΝ. ΕΠΙ ΤΟΣΟΥΤΩΝ ΕΛΘΩΝ ΕΙΣ ΕΠΙΓΝΩΣΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΟΙΑΝ ΩΣΤΕ ΕΒΑΠΤΙΣΘΗ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΠΑΡΑΥΤΑ ΜΟΝΑΧΟΣ ΚΑΙ ΚΛΑΙΩΝ ΕΞΟΜΟΛΟΓΕΙΤΟ ΤΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ».
ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΧΡΟΝΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑΣ . ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΕ ΔΕ ΤΟΥΣ ΑΔΕΡΦΟΥΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΝΑ ΜΗ ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΑΣΚΗΤΙΚΟ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΑΛΛΑ «ΒΑΡΒΑΡΟ» .
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ» ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΜΥΡΝΑΚΗΣ ΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΕΞΗΣ : « ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΔΕ ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΤΟΥΤΟΥΣ 14ος ΑΙΩΝΑΣ ΕΙΣ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΤΩΝ ΑΡΑΨ ΕΠΛΗΞΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΕΞΙΟΝ ΤΟΥ ΛΑΙΜΟΥ ΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΕΠΕΝΕΓΚΩΝ ΤΡΑΥΜΑ ΕΞ ΟΥ ΕΡΡΕΥΣΕΝ ΑΙΜΑ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΔΕ ΚΑΤΑΠΛΑΓΕΙΣ Ο ΑΡΑΨ ΕΜΕΙΝΕ ΠΡΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΙΚΕΤΕΥΩΝ.
ΣΥΝΘΕΙΣ ( ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ, ΣΤΑΘΗΚΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ) ΔΕ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣΑΣ ΤΙΜΑΤΑΙ ΑΧΡΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΟΝ ΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ ΑΓΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΟΣ ΙΣΤΟΡΗΜΕΝΟΣ ΔΕΞΙΩΘΕΝ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΗΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΓΩΝΙΑΝ» .
Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΟΣ ΠΡΟΚΟΨΕ ΣΤΗΝ ΑΡΕΤΗ ΩΣΤΕ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΔΕΙΞΕ ΣΗΜΕΙΑ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ.
ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ «ΑΓΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΟΣ» Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΤΙΜΑΤΑΙ ΣΤΙΣ 15 ΜΑΙΟΥ.
ΤΟ ΛΕΙΨΑΝΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΚΕΡΑΙΟ ΚΑΙ ΑΠΕΠΝΕΕ ΑΡΩΜΑ. ΤΟ ΕΚΛΕΨΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΟΙ ΛΑΤΙΝΟΙ.
ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΘΡΕΨΕΩΣ
Η ΜΟΝΗ ΤΩΝ ΙΒΗΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ. ΑΥΤΟ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ.
ΕΝΑΣ ΦΤΩΧΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΕΦΘΑΣΕ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ. ΖΗΤΗΣΕ ΜΟΝΟ ΛΙΓΟ ΨΩΜΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΡΤΑΡΗ ΓΙΑΤΙ ΒΙΑΖΟΤΑΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ. Ο ΠΟΡΤΑΡΗΣ ΑΓΝΩΣΤΟ ΓΙΑΤΙ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙ ΟΠΟΤΕ Ο ΦΤΩΧΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΑΝΑΣΤΕΝΑΞΕ ΒΑΘΙΑ ΚΑΙ ΕΦΥΓΕ ΝΗΣΤΙΚΟΣ.
ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΕΝΟΣ ΔΕΝΔΡΟΥ. ΛΥΠΗΜΕΝΟΣ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΝΗΣΤΙΚΟΣ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΤΡΑ ΝΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΗ ΛΙΓΟ ΑΝΑΛΟΓΙΖΟΜΕΝΟΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΣΤΕΝΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΡΤΑΡΗ.
ΤΟΤΕ ΑΚΟΥΕΙ ΒΗΜΑΤΑ. ΣΗΚΩΣΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΙ ΜΙΑ ΣΕΜΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΑ ΜΩΡΟ.ΜΕ ΓΛΥΚΕΙΑ ΦΩΝΗ ΤΟΝ ΡΩΤΑ « ΤΙ ΕΧΕΙΣ; ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΑΡΡΩΣΤΟΣ ; »
ΟΧΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΕΚΕΙΝΟΣ ΑΛΛΑ ΠΕΙΝΩ. ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΑ ΤΟΝ ΘΥΡΩΡΟ ΤΗΣ ΙΒΗΡΩΝ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΛΙΓΟ ΨΩΜΙ ΑΛΛΑ ΕΚΕΙΝΟΣ ΜΟΥ ΑΡΝΗΘΗΚΕ.
ΑΚΟΥ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΕΙΣΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΥΡΩΡΟ. ΘΥΡΩΡΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ. ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙΣ ΑΜΕΣΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΨΩΜΙ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΜΟΥ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΣΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ.
ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΑΥΤΑ ΕΔΩΣΕ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΤΗ ΕΝΑ ΦΛΟΥΡΙ (ΧΡΥΣΟ ΝΟΜΙΣΜΑ).
ΕΚΕΙΝΟΣ ΑΝΥΠΟΠΤΟΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΒΛΕΠΕ ΚΑΙ ΑΚΟΥΓΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ. ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΗΝ ΠΥΛΗ ΚΑΙ ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΖΗΤΗΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΥΡΩΡΟ ΨΩΜΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ.
ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΣΕ Ο ΜΟΝΑΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΔΕ ΤΟ ΣΠΑΝΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΠΩΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΘΑΥΜΑ. ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΗ ΚΑΜΠΑΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΑΝ ΜΕ ΘΑΥΜΑΣΜΟ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΓΕΓΟΝΟΣ. ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΙ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΕΚΕΙΝΟ ΗΤΑΝ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ. ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΟΜΩΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥ ΦΤΩΧΟΥ ΤΟ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟ ΕΔΩΣΕ ΜΕ ΜΗΤΡΙΚΗ ΕΥΣΠΛΑΧΝΙΑ.
ΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ ΜΕ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΤΟ ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑΣ. ΑΜΕΣΩΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΠΗΓΑΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ 15 ΛΕΠΤΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΥΕΣ ΑΛΛΑ ΔΕ ΒΡΗΚΑΝ ΚΑΝΕΝΑ. ΕΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΕΣΤΗΣΑΝ ΕΚΕΙ ΜΙΚΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΑΡΙ ΕΝΩ ΤΟ ΕΤΟΣ 1960 Ο ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΙΒΗΡΙΤΗΣ ΑΝΗΓΕΙΡΕ ΝΑΫΔΡΙΟ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ
ΤΟΥ ΤΣΑΡΟΥ ΑΛΕΞΙΟΥ ΜΙΧΑΗΛΟΒΙΤΣ
ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 1648 ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΜΟΣΧΑΣ ΝΙΚΩΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΣΑΡΟΥ ΑΛΕΞΙΟΥ ΜΙΧΑΗΛΟΒΙΤΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΗ ΤΩΝ ΙΒΗΡΩΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑΣ.
ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΤΣΑΡΟΥ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑΤΙ Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΟΣΒΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΒΑΡΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΠΑΡΑΛΥΣΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΩ ΑΚΡΑ ΤΗΣ.
ΚΑΠΟΙΟ ΒΡΑΔΥ Η ΜΙΚΡΗ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΕΙΔΕ ΣΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΝΑ ΤΗΣ ΛΕΕΙ ΠΩΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΤΩΝ ΙΒΗΡΩΝ ΤΟΥ ΑΘΩ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ.
Η ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΕΚΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΟΝ ΤΣΑΡΟ ΚΑΙ ΠΛΗΘΟΣ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΙΚΑ Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΤΣΑΡΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΛΑ.
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΤΕ ΤΙΜΑΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΩΣΙΚΟ ΛΑΟ.
ΤΟ 1660 ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΟ ΕΓΓΡΑΦΟ «ΟΥΚΑΖΙΟ» ΤΟ ΟΠΟΙΟΙ ΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΤΣΑΡΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ ΔΩΡΙΖΕΙ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΤΩΝ ΙΒΗΡΩΝ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΝΩΣΤΟ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ» ΤΟΥ «ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ». ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΑΙΩΝΩΝ.
ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1930 Ο ΣΤΑΛΙΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΩΝ ΙΒΗΡΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ.
ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΙΒΗΡΙΤΙΚΟΥ ΜΕΤΟΧΙΟΥ ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΜΕΥΕΙ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ.
ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ. ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΘΗΚΕ Η ΠΥΛΗ ΤΩΝ ΙΒΗΡΩΝ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΤΗΣ «ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑΣ» ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΙΟΣ ΖΗΤΗΣΕ ΓΡΑΠΤΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΙΒΗΡΩΝ ΝΑ ΣΤΑΛΕΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ.
H ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 1995 ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΕΚΑΔΑ ΙΒΗΡΙΤΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ. ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΙΟ ΤΟΝ ΚΛΗΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΣΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΛΑΤΕΙΑ.
ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑΣ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΑΝΗΓΓΕΙΛΑΝ ΕΠΙΣΗΜΑ ΟΤΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΙΒΗΡΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΤΙ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ.
πηγή http://iviron-monastery.pblogs.gr/2-o-a-issa.html
ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΣΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΜΑΝΙΑ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΟΚΛΑΣΤΩΝ ΤΗΝ ΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΛΑΓΟΣ ΤΗΣ ΕΥΣΠΛΑΧΝΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. Η ΑΓΙΑ ΕΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΧΑΡΙ ΤΟΥ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΥ ΥΙΟΥ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΣΤΩΣ -ΟΠΩΣ ΕΚΕΙΝΟΣ ΕΒΑΔΙΣΕ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ- ΣΤΑΘΕΙΣΑ ΟΡΘΙΑ ΗΡΧΙΣΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑΝ ΤΗΣ ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΩΝ ΠΡΟΣ ΔΥΣΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΟΥ ΑΘΩ ΟΠΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΚΛΕΩΝΩΝ ΕΙΧΕ ΙΔΡΥΘΕΙ Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΚΛΗΜΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΩΝ ΙΒΗΡΩΝ.
ΕΚΕΙ ΕΘΕΑΘΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΠΥΡΙΝΗ ΣΤΗΛΗ ΕΞ ΟΥΡΑΝΟΥ ΕΩΣ ΕΙΣ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΙΝΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΕΛΑΜΠΕΝ ΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΕΙΚΩΝ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΠΡΟΧΕΟΥΣΑ ΤΗΝ ΧΑΡΙΝ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΙΟΝ ΚΑΛΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΜΗΤΟΡΟΣ.
ΑΥΤΗ Η ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΟΠΤΑΣΙΑ ΚΑΤΕΠΛΗΞΕ ΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΡΕΞΑΝ ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΑ ΠΛΕΟΥΜΕΝΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΛΗΣΙΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΑΛΛΑ ΟΣΟ ΠΛΗΣΙΑΖΑΝ ΤΟΣΟ ΑΥΤΗ ΑΠΕΜΑΚΡΥΝΕΤΟ. ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΑΚΑΡΠΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΙΒΗΡΑ ΜΟΝΑΧΟ ΓΑΒΡΙΗΛ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΗΣΥΧΑΖΕ ΣΕ ΜΙΑ ΣΠΗΛΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ .
ΤΟΤΕ ΚΑΤΕΒΗ ΣΤΟΝ ΑΙΓΙΑΛΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΚΥΡΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟ ΒΑΔΙΣΕ ΑΝΕΥ ΔΙΣΤΑΓΜΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΩΣ ΕΑΝ ΗΤΟ ΣΤΕΡΕΑ ΓΗ ΠΛΗΣΙΑΣΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΤΗΝ ΑΣΠΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΝ ΕΚΕΙ ΔΕ ΟΠΟΥ ΤΗΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ ΑΝΕΒΛΥΣΕ ΑΓΙΑΣΜΑ ΘΑΥΜΑΣΤΟΝ ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΡΕΕΙ ΑΔΙΑΚΟΠΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.
ΤΟΤΕ ΜΕ ΔΑΚΡΥΑ ΚΑΤΑΝΥΞΕΩΣ ΚΑΙ ΔΕΟΣ ΨΥΧΗΣ ΠΛΗΣΙΑΣΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΕΝΤΕΣ ΜΟΝΑΧΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙ ΕΝ ΠΟΜΠΗ ΤΗΝ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΑΝ ΣΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΙΒΗΡΩΝ. ΑΛΛΑ Ω ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ Η ΑΓΙΑ ΕΙΚΩΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ. ΤΟ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΒΗ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ.
ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΚΥΡΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΦΑΝΕΡΩΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΟΣΙΟ ΓΑΒΡΙΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΙΠΕ : ΕΓΩ ΔΕΝ ΗΛΘΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕ ΦΥΛΑΣΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΝΑ ΦΥΛΑΤΤΩ ΤΗ ΜΟΝΗ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΠΗΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ.
ΕΚΤΟΤΕ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΠΟΥ ΚΤΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΙ ΤΗΣ ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑ ΩΣ ΘΥΡΩΡΟΣ, ΦΥΛΑΞ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΙΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΙΒΗΡΩΝ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ .....
.....ΕΤΣΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΗΣ ΤΙΜΑΤΑΙ ΩΣ ΔΩΡΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΓΕΙΟ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗ ΘΕΙΑ ΚΑΥΧΗΣΙ, ΑΙΓΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΙΒΗΡΩΝ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ....
.....Η ΑΓΙΑ ΕΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΗΣ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ : ΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΕΒΑΣΜΙΑ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ, ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΔΕΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΟΠΡΕΠΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΠΡΟΧΕΕΙ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥΣ ΘΕΙΑΣ ΣΤΟΡΓΗΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΡΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ.
ΜΙΛΑ ΑΦΩΝΩΣ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΕΙΘΕΙ ΚΑΙ ΕΛΚΕΙ ΟΛΟΥΣ. ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΝΟΥΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΥΣΕΙ ΑΝΑΡΙΘΜΗΤΕΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΕΧΕΙ ΔΕΧΘΗ ΔΑΚΡΥΑ ΕΣΩΤΑΤΩΝ ΠΟΝΩΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΑΣΗΚΩΤΕΣ ΕΧΕΙ ΞΕΔΙΑΛΥΝΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΛΥΤΑ ΕΧΕΙ ΕΠΟΥΛΩΣΕΙ ΠΛΗΓΕΣ ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΝΕΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΗΣ ΜΕΡΑ-ΝΥΧΤΑ ΔΕΧΟΜΕΝΗ ΤΑ ΠΟΝΕΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑ.
ΠΟΣΑ ΑΝΑΦΙΛΗΤΑ ΒΟΥΒΩΝ ΚΛΑΥΘΜΩΝ ΞΕΣΠΑΣΑΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΗΣ. ΠΟΣΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΟΙΜΩΓΕΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ. ΠΟΣΑ ΘΥΜΙΑΜΑΤΑ ΠΡΟΣΕΥΧΩΝ ΕΨΑΥΣΑΝ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΕΥΩΔΙΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΟ ΤΗΣ. ΠΟΣΑ ΚΑΝΤΗΛΙΑ ΕΥΛΑΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΕΡΙΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΩΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΨΕΙ ΚΑΙ ΚΑΙΟΥΝ ΔΙΑΡΚΩΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΗΣ.
ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΚΑΙ ΑΓΙΟ. ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΤΗΣ ΜΑΤΙΑ ΑΝΟΙΚΤΑ, ΣΚΕΠΤΙΚΑ, ΒΟΥΡΚΩΜΕΝΑ. ΤΑ ΧΕΙΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΣΤΑΛΜΕΝΑ, Η ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΗΣ ΑΓΡΥΠΝΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΕΙ ΝΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΗ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗ.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΚΑΤΑΝΟΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΥΜΠΑΣΧΕΙ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ.
ΚΑΙ ΜΕΝΕΙ ΑΤΑΡΑΧΗ ΕΠΕΙΔΗ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΛΩΝ, ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΛΕΗΜΩΝ ΠΟΙΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΣ. ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΙΟΣ ΚΑΙ ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΚΡΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΙΚΕΤΕΥΕΙ ΩΣ ΦΙΛΕΥΣΠΛΑΓΧΝΟΣ ΜΗΤΗΡ «ΠΑΝΤΩΝ ΘΛΙΒΟΜΕΝΩΝ Η ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΙΣ» ......
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ.ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ Ι.Μ. ΙΒΗΡΩΝ
Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΛΑΒΟΥΜΕ ΥΠ ΟΨΗ ΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΕΩΣ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΤΩΝ ΙΒΗΡΩΝ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΠΡΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ ΧΡΟΝΩΝ.
ΕΔΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΕΝΑ ΘΡΥΛΟ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟΥ ΒΕΒΑΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟ ΑΛΛΑ ΣΥΧΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.
ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗ ΤΗΣ ΣΥΜΗΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΑΥΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΤΑ ΤΑΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΤΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΟΡΜΟ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΑΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ.
ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΊΤΙΣΣΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ ΦΕΡΕΙ ΔΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΑΡΓΥΡΟΕΠΙΧΡΥΣΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΦΙΛΟΤΕΧΝΗΜΕΝΟ ΤΟ 1819 ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΟΠΩΣ ΜΑΡΤΥΡΕΙ Η ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΕΠΙΓΡΑΦΗ :
ΠΑΝΑΓΝΕ ΜΗΤΕΡ ΙΒΗΡΩΝ Η ΠΡΟΣΤΑΤΙΣ
ΠΡΟΣΔΕΞΑΙ ΤΟΝΔΕ ΜΕΤ' ΕΥΜΕΝΕΙΑΣ ΚΟΣΜΟΝ
ΟΝ ΠΡΟΣΑΓΟΥΣΙ ΣΗ ΠΑΝΣΕΠΤΩ ΕΙΚΟΝΙ
ΩΣΠΕΡ ΡΙΤΟΝ ΜΕΝΓΕ ΑΛΛ' ΟΥΝ ΜΕΤ' ΕΥΛΑΒΕΙΑΣ
ΑΝΝΑΣ ΚΟΜΙΣΣΗΣ ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΕΥΓΕΝΩΝ
ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΑΤΩΝ ΤΟΚΕΩΝ
ΕΝ ΜΟΣΧΑ ΤΩ αωιθ' ΕΤΕΙ ΕΝ ΜΗΝΙ ΝΟΕΜΒΡΙΩ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΠΕΙΝΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΤΟΥ ΙΒΗΡΙΤΟΥ
ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟΤΕΡΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΤΟ 1701 Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ : « ΕΙΝΑΙ ΔΕ Η ΕΙΚΩΝ ΟΛΗ ΕΓΚΟΣΜΗΜΕΝΗ ΜΕΤΑ ΧΡΥΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΙΘΩΝ ΤΙΜΙΩΝ »
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΙΒΗΡΙΤΗ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΤΡΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ : ΕΝΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ (ΣΤΕΜΑ) ΕΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΝΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΟ (ΜΑΛΛΟΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ, ΜΙΚΡΑ ΤΕΜΑΧΙΑ. ΕΧΕΙ ΚΑΡΦΩΘΕΙ ΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΡΦΙΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΘΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΦΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ.
ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΡΩΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΦΥΡΗΛΑΤΟ ΚΑΙ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΑ ΚΑΛΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΕΠΟΧΗΣ ΠΟΥ ΑΦΘΟΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ. ΓΥΡΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΣΜΑΛΤΑ ΟΙ 12 ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ. Η ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ :
« ΜΡ ΘΥ Η ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑ ΤΩΝ ΙΒΗΡΩΝ Η ΕΛΕΟΥΣΑ » .
ΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΣΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΑΥΣΤΗΡΑ, ΣΤΕΦΑΝΩΜΕΝΑ ΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΣΤΕΜΜΑΤΑ ΣΩΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΟΙ ΠΤΥΧΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΝΙΚΟΤΑΤΕΣ. ΠΛΗΘΟΣ ΚΑΝΤΗΛΙΑ ΚΡΕΜΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΣΤΗ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΖΑΜΙ.
Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΤΟ 1701 ΑΝΑΦΕΡΕΙ :
« ΕΙΝΑΙ ΔΕ ΚΑΝΔΗΛΙΑ ΕΜΠΡΟΣΘΕΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΕΚΕΙΝΗΣ ΑΡΓΥΡΑ ΔΕΚΑΤΕΣΣΑΡΑ ΑΚΟΙΜΗΤΑ. ΕΠΑΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΚΟΥΒΟΥΚΛΙΟΝ ΕΥΜΟΡΦΟΝ ΚΑΙ ΤΡΙΓΥΡΩ ΤΗΣ ΚΡΕΜΟΝΤΑΙ ΚΑΝΔΗΛΙΑ ΟΓΔΟΗΚΟΝΤΑ ΑΡΓΥΡΑ ΚΑΙ ΥΠΟΚΑΤΩΘΕΝ ΤΗΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΔΙΑΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΕΙΚΟΝΙΣΜΑΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΕΓΚΟΛΠΙΑ ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΩΜΕΝΑ. Η ΕΙΚΩΝ ΠΟΛΛΑ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ ΕΧΕΙ ΔΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΟΝ ΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΑΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΛΑΙΜΟΝ ΟΘΕΝ ΕΡΡΕΥΣΕΝ Ω ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΑΙΜΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΟΝ » .
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑΣ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΣΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ 3 ΦΟΡΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ :
1) ΣΤΙΣ 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΤΗ ΩΡΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ''ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ'' ΓΙΑ ΤΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ. ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΕΝ ΠΟΜΠΗ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΑΡΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΕΙ ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΠΑΛΙ Η ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΜΩΛΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΟΥ ΑΡΣΑΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΟΠΟΥ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΘΩΝΙΑΔΟΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΠΙΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ. ΠΑΝΤΟΤΕ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΡΧΙΕΡΕΑΣ ΕΝΩ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ. ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ( 7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ) ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΝ ΠΟΜΠΗ. ΑΝ ΤΟΥ Τ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΠΕΣΕΙ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ.
2) ΤΟ ΜΕΓΑ ΣΑΒΒΑΤΟ ΠΑΛΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΤΗ ΠΡΟΤΟΥ ΑΡΧΙΣΕΙ Η Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΕΩΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΘΩΜΑ. ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΕΟΡΤΑΖΕΤΑΙ Η ΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ. ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΨΕΛΝΟΝΤΑΙ ΤΡΟΠΑΡΙΑ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΟΤΡΑΪΤΙΣΣΑΣ. ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΑ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΣΤΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ, ΣΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΣΦΟΡΑ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Η ΠΟΜΠΗ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΟΔΕΥΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑΣ ΟΠΟΥ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ Ο ΜΟΝΑΧΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΕΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΑΣΜΑ ΟΠΟΥ ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΔΩΡΟ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Η ΠΟΜΠΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ.
3) ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΤΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ. ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΠΑΡΑΤΙΘΕΤΑΙ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΜΕ ΤΗ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΡΟΥΣΑ. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΣΟΥΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΟΙ ΜΟΝΕΣ Μ. ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΙ ΙΒΗΡΩΝ. ΕΤΣΙ ΣΤΙΣ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΙΒΗΡΩΝ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟΝ ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΝΑΝ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΔΙΑΚΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ Μ. ΛΑΥΡΑΣ ( ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΣΤΙΣ 6 ) ΕΝΩ ΣΤΙΣ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Μ. ΛΑΥΡΑΣ ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ. ΤΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΩΝ ΙΒΗΡΩΝ. ΤΟΝ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΕΝΑΣ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΔΙΑΚΟΝΟΣ. ΣΥΧΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΡΕΑΣ ( ΠΡΟΕΞΑΡΧΕΙ ).
ΣΤΙΣ 14 ΓΙΝΕΤΑΙ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑ¨ΤΙΣΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΑΡΑΤΙΘΕΤΑΙ ΚΟΙΝΟΒΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ. ΠΡΙΝ ΤΗ ΔΥΣΗ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ 15 ΩΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΟΠΗ.
Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΟΣ
ΤΟΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑΣ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΑΡΘΗΚΑ ΕΝΑΣ ΜΑΥΡΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΜΕ ΦΩΤΟΣΤΕΦΑΝΟ ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥ (ΔΟΡΥ, ΞΙΦΟΣ, ΠΕΡΙΚΕΦΑΛΑΙΑ).
ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΙΣΤΟΡΗΜΕΝΟΣ ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΠΙΣΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ «ΑΓΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΟΣ» .
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑΣ ΦΕΡΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΞΙΑ ΣΙΑΓΟΝΑ ΤΡΑΥΜΑ ΜΕ ΞΗΡΑΜΕΝΟ ΑΙΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΤΡΕΞΕ ΟΤΑΝ ΚΤΥΠΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΞΙΦΟΣ ΕΝΟΣ ΑΡΑΒΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝΕ ΡΑΧΑΪ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ.
ΟΤΑΝ Ο ΣΤΟΛΟΣ ΑΥΤΟΣ ΚΑΤΕΠΛΕΥΣΕ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ Ο ΡΑΧΑΪ ΕΣΤΕΙΛΕ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΥΡΣΕΨΟΥΝ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ. ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΕΜΠΟΔΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΑΝ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΡΑΚΤΟΙ.
ΟΤΑΝ Ο ΡΑΧΑΪ ΑΚΟΥΣΕ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΚΟΡΟΙΔΕΨΕ ΠΗΡΕ ΤΟ ΞΙΦΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΗ.
ΟΤΑΝ ΕΙΔΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑΣ ΤΗΝ ΧΤΥΠΗΣΕ ΜΕ ΘΥΜΟ ΜΕ ΤΟ ΞΙΦΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΓΗ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΡΕΕΙ ΑΦΘΟΝΟ ΑΙΜΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΕΡΙΕΛΟΥΣΕ.
ΣΤΗ ΘΕΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΤΡΕΜΕΙ «ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΟΩΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΣΕΒΕΙΑΝ ΤΟΥ ΕΖΗΤΕΙ ΣΥΓΧΩΡΗΣΙΝ. ΕΠΙ ΤΟΣΟΥΤΩΝ ΕΛΘΩΝ ΕΙΣ ΕΠΙΓΝΩΣΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΟΙΑΝ ΩΣΤΕ ΕΒΑΠΤΙΣΘΗ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΠΑΡΑΥΤΑ ΜΟΝΑΧΟΣ ΚΑΙ ΚΛΑΙΩΝ ΕΞΟΜΟΛΟΓΕΙΤΟ ΤΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ».
ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΧΡΟΝΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑΣ . ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΕ ΔΕ ΤΟΥΣ ΑΔΕΡΦΟΥΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΝΑ ΜΗ ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΑΣΚΗΤΙΚΟ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΑΛΛΑ «ΒΑΡΒΑΡΟ» .
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ» ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΜΥΡΝΑΚΗΣ ΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΕΞΗΣ : « ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΔΕ ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΤΟΥΤΟΥΣ 14ος ΑΙΩΝΑΣ ΕΙΣ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΤΩΝ ΑΡΑΨ ΕΠΛΗΞΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΕΞΙΟΝ ΤΟΥ ΛΑΙΜΟΥ ΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΕΠΕΝΕΓΚΩΝ ΤΡΑΥΜΑ ΕΞ ΟΥ ΕΡΡΕΥΣΕΝ ΑΙΜΑ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΔΕ ΚΑΤΑΠΛΑΓΕΙΣ Ο ΑΡΑΨ ΕΜΕΙΝΕ ΠΡΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΙΚΕΤΕΥΩΝ.
ΣΥΝΘΕΙΣ ( ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ, ΣΤΑΘΗΚΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ) ΔΕ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣΑΣ ΤΙΜΑΤΑΙ ΑΧΡΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΟΝ ΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ ΑΓΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΟΣ ΙΣΤΟΡΗΜΕΝΟΣ ΔΕΞΙΩΘΕΝ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΗΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΓΩΝΙΑΝ» .
Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΟΣ ΠΡΟΚΟΨΕ ΣΤΗΝ ΑΡΕΤΗ ΩΣΤΕ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΔΕΙΞΕ ΣΗΜΕΙΑ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ.
ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ «ΑΓΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΟΣ» Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΤΙΜΑΤΑΙ ΣΤΙΣ 15 ΜΑΙΟΥ.
ΤΟ ΛΕΙΨΑΝΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΚΕΡΑΙΟ ΚΑΙ ΑΠΕΠΝΕΕ ΑΡΩΜΑ. ΤΟ ΕΚΛΕΨΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΟΙ ΛΑΤΙΝΟΙ.
ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΘΡΕΨΕΩΣ
Η ΜΟΝΗ ΤΩΝ ΙΒΗΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ. ΑΥΤΟ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ.
ΕΝΑΣ ΦΤΩΧΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΕΦΘΑΣΕ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ. ΖΗΤΗΣΕ ΜΟΝΟ ΛΙΓΟ ΨΩΜΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΡΤΑΡΗ ΓΙΑΤΙ ΒΙΑΖΟΤΑΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ. Ο ΠΟΡΤΑΡΗΣ ΑΓΝΩΣΤΟ ΓΙΑΤΙ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙ ΟΠΟΤΕ Ο ΦΤΩΧΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΑΝΑΣΤΕΝΑΞΕ ΒΑΘΙΑ ΚΑΙ ΕΦΥΓΕ ΝΗΣΤΙΚΟΣ.
ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΕΝΟΣ ΔΕΝΔΡΟΥ. ΛΥΠΗΜΕΝΟΣ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΝΗΣΤΙΚΟΣ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΤΡΑ ΝΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΗ ΛΙΓΟ ΑΝΑΛΟΓΙΖΟΜΕΝΟΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΣΤΕΝΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΡΤΑΡΗ.
ΤΟΤΕ ΑΚΟΥΕΙ ΒΗΜΑΤΑ. ΣΗΚΩΣΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΙ ΜΙΑ ΣΕΜΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΑ ΜΩΡΟ.ΜΕ ΓΛΥΚΕΙΑ ΦΩΝΗ ΤΟΝ ΡΩΤΑ « ΤΙ ΕΧΕΙΣ; ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΑΡΡΩΣΤΟΣ ; »
ΟΧΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΕΚΕΙΝΟΣ ΑΛΛΑ ΠΕΙΝΩ. ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΑ ΤΟΝ ΘΥΡΩΡΟ ΤΗΣ ΙΒΗΡΩΝ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΛΙΓΟ ΨΩΜΙ ΑΛΛΑ ΕΚΕΙΝΟΣ ΜΟΥ ΑΡΝΗΘΗΚΕ.
ΑΚΟΥ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΕΙΣΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΥΡΩΡΟ. ΘΥΡΩΡΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ. ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙΣ ΑΜΕΣΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΨΩΜΙ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΜΟΥ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΣΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ.
ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΑΥΤΑ ΕΔΩΣΕ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΤΗ ΕΝΑ ΦΛΟΥΡΙ (ΧΡΥΣΟ ΝΟΜΙΣΜΑ).
ΕΚΕΙΝΟΣ ΑΝΥΠΟΠΤΟΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΒΛΕΠΕ ΚΑΙ ΑΚΟΥΓΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ. ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΗΝ ΠΥΛΗ ΚΑΙ ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΖΗΤΗΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΥΡΩΡΟ ΨΩΜΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ.
ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΣΕ Ο ΜΟΝΑΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΔΕ ΤΟ ΣΠΑΝΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΠΩΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΘΑΥΜΑ. ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΗ ΚΑΜΠΑΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΑΝ ΜΕ ΘΑΥΜΑΣΜΟ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΓΕΓΟΝΟΣ. ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΙ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΕΚΕΙΝΟ ΗΤΑΝ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ. ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΟΜΩΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥ ΦΤΩΧΟΥ ΤΟ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟ ΕΔΩΣΕ ΜΕ ΜΗΤΡΙΚΗ ΕΥΣΠΛΑΧΝΙΑ.
ΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ ΜΕ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΤΟ ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑΣ. ΑΜΕΣΩΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΠΗΓΑΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ 15 ΛΕΠΤΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΥΕΣ ΑΛΛΑ ΔΕ ΒΡΗΚΑΝ ΚΑΝΕΝΑ. ΕΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΕΣΤΗΣΑΝ ΕΚΕΙ ΜΙΚΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΑΡΙ ΕΝΩ ΤΟ ΕΤΟΣ 1960 Ο ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΙΒΗΡΙΤΗΣ ΑΝΗΓΕΙΡΕ ΝΑΫΔΡΙΟ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ
ΤΟΥ ΤΣΑΡΟΥ ΑΛΕΞΙΟΥ ΜΙΧΑΗΛΟΒΙΤΣ
ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 1648 ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΜΟΣΧΑΣ ΝΙΚΩΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΣΑΡΟΥ ΑΛΕΞΙΟΥ ΜΙΧΑΗΛΟΒΙΤΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΗ ΤΩΝ ΙΒΗΡΩΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑΣ.
ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΤΣΑΡΟΥ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑΤΙ Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΟΣΒΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΒΑΡΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΠΑΡΑΛΥΣΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΩ ΑΚΡΑ ΤΗΣ.
ΚΑΠΟΙΟ ΒΡΑΔΥ Η ΜΙΚΡΗ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΕΙΔΕ ΣΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΝΑ ΤΗΣ ΛΕΕΙ ΠΩΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΤΩΝ ΙΒΗΡΩΝ ΤΟΥ ΑΘΩ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ.
Η ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΕΚΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΟΝ ΤΣΑΡΟ ΚΑΙ ΠΛΗΘΟΣ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΙΚΑ Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΤΣΑΡΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΛΑ.
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΤΕ ΤΙΜΑΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΩΣΙΚΟ ΛΑΟ.
ΤΟ 1660 ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΟ ΕΓΓΡΑΦΟ «ΟΥΚΑΖΙΟ» ΤΟ ΟΠΟΙΟΙ ΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΤΣΑΡΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ ΔΩΡΙΖΕΙ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΤΩΝ ΙΒΗΡΩΝ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΝΩΣΤΟ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ» ΤΟΥ «ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ». ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΑΙΩΝΩΝ.
ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1930 Ο ΣΤΑΛΙΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΩΝ ΙΒΗΡΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ.
ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΙΒΗΡΙΤΙΚΟΥ ΜΕΤΟΧΙΟΥ ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΜΕΥΕΙ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ.
ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ. ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΘΗΚΕ Η ΠΥΛΗ ΤΩΝ ΙΒΗΡΩΝ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΤΗΣ «ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑΣ» ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΙΟΣ ΖΗΤΗΣΕ ΓΡΑΠΤΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΙΒΗΡΩΝ ΝΑ ΣΤΑΛΕΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ.
H ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 1995 ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΕΚΑΔΑ ΙΒΗΡΙΤΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ. ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΙΟ ΤΟΝ ΚΛΗΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΣΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΛΑΤΕΙΑ.
ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑΣ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΑΝΗΓΓΕΙΛΑΝ ΕΠΙΣΗΜΑ ΟΤΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΙΒΗΡΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΤΙ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ.
πηγή http://iviron-monastery.pblogs.gr/2-o-a-issa.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου