Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Παρέμβαση του εισαγγελέα Τέντε για τις ελλείψεις στα φάρμακα


Την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε προκάλεσε το ζήτημα που προκύπτει με την έλλειψη των φαρμάκων στην αγορά.

Ο κ. Τέντες παρήγγειλε στους εισαγγελείς Εφετών όλης της χώρας έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει διαπραχθεί
το αδίκημα της έκθεσης σε βάρος ασθενών, λόγω αθέμιτης άρνησης διάθεσης φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Στην έννοια της άρνησης, διευκρινίζει ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, συμπεριλαμβάνεται και η συγκαλυμμένη άρνηση, αυτή της μη παροχής νόμιμης πίστωσης, αλλά και αυτή της τεχνητής έλλειψης φαρμάκων, με οποιονδήποτε τρόπο και αν αυτή γίνεται.

Προσφυγές του Ιατρικού Συλλόγου και των φαρκακευτικών για τα γενόσημα....



Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προσέφυγε  στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία η απόφαση του υπουργείο Υγείας για τη χορήγηση φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία και όχι την ονομασία του φαρμάκου.

Σύμφωνα με τους γιατρούς η υπουργική απόφαση για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων παραβιάζει τα άρθρα 4,5 και 21 του Συντάγματος, τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και του κράτους δικαίου, όπως επίσης παραβιάζει την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Όμως, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει παράλληλα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκών, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, φαρμακευτικές εταιρείες και φαρμακαποθήκες.

Όλοι στρέφονται κατά της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.
Με την επίμαχη από 8.10.2012 υπουργική απόφαση καθορίστηκε για πρώτη φορά ότι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις οφείλουν να παρέχουν στα φαρμακεία, φαρμακέμπορους και συνεταιρισμούς πίστωση τουλάχιστον δύο μηνών.

Ακόμη, η ίδια υπουργική απόφαση καθορίζει τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων για τα οποία έχει λήξει το εθνικό ή Ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, ενώ την ίδια στιγμή επιβλήθηκε προσωρινή απαγόρευση εξαγωγής των εξής εννέα φαρμακευτικών προϊόντων: singulair, dulcolax, spiriva, persantin, atacand, lyrica, inspra, brasan και simdax.

Επιπρόσθετα, η απόφαση προβλέπει ότι η ταινία γνησιότητας των φαρμάκων που προορίζονται για διάθεση εκτός της Ελλάδος θα ακυρώνεται υποχρεωτικά με αποκόλλησή της και η ταινία αυτή θα επικολλάται σε ειδικό έντυπο ακύρωσης και όλες η ταινίες θα επιστρέφονται στον ΕΟΦ.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος κ.λπ. υποστηρίζουν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στην κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητας και της οικονομικής ελευθερίας (άρθρο 5), αλλά προσκρούει και στο άρθρο 106 του Συντάγματος.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου