Πρόσφατα η είδηση για ένα χάπι που φιλοδοξεί να διατηρήσει τα μαλλιά μας για πάντα νέα, χωρίς άσπρες τρίχες, έκανε τον γύρο του κόσμου. Η ιδέα ενός χαπιού που θα αποτρέπει το γκριζάρισμα των μαλλιών έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους υπέρμαχους των lifestyle φαρμάκων - των σκευασμάτων που δίνουν έμφαση στη βελτίωση της εμφάνισης και του τρόπου ζωής. Παράλληλα, όμως, η είδηση γέννησε και σκεπτικισμό για τον τρόπο δράσης και τις ανεπιθύμητες ενέργειες ενός τέτοιου χαπιού, που αναμένεται να λαμβάνεται καθημερινά ως συμπλήρωμα διατροφής....
Το χάπι που αγαπά τα μαλλιά
Το υπό μελέτη συμπλήρωμα διατροφής βασίζεται σε εκχυλίσματα φρούτων και μιμείται τη δράση ενός ενζύμου, του TRP-2, που συμμετέχει στη βιοσύνθεση της μελανίνης. Η μειωμένη δράση του εν λόγω ενζύμου έχει διαπιστωθεί ότι σταδιακά οδηγεί στο γκριζάρισμα των μαλλιών. Το νέο χάπι, που μελετάται από κορυφαία εταιρεία καλλυντικών, εκτιμάται ότι θα λαμβάνεται καθημερινά ενόσω τα μαλλιά μας έχουν ακόμη το κανονικό τους χρώμα, με σκοπό να μην γκριζάρουν μελλοντικά. Δεν θα μπορεί, ωστόσο, να επαναφέρει το φυσικό χρώμα των μαλλιών που έχουν ήδη ασπρίσει. Το νέο χάπι αναμένεται να είναι στη διάθεσή μας μέσα στα επόμενα 4 χρόνια.
Θα είναι αποτελεσματικό;
➜ Προς το παρόν δεν είναι εύκολο να δοθεί απάντηση σε αυτό το ερώτημα για 2 λόγους. Ο πρώτος είναι ότι το υπό μελέτη χάπι δεν έχει δοκιμαστεί σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων, οπότε δεν υπάρχουν μακροχρόνια στοιχεία της αποτελεσματικότητάς του. Ο δεύτερος είναι ότι, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι δερματολόγοι, ακόμη και αν ληφθεί, δεν θα είναι δυνατό να γνωρίζουμε αν όσοι εξακολουθούν να διατηρούν το φυσικό χρώμα των μαλλιών τους σε προχωρημένη ηλικία θα το οφείλουν στα γονίδια που τους κληροδότησαν οι γονείς τους ή στο συγκεκριμένο συμπλήρωμα.
➜ Επιπλέον, η σύνθεση και η διατήρηση του χρώματος των μαλλιών θεωρούνται μια πολύπλοκη διεργασία που απαιτεί τη συνδυαστική δράση πολλών παραγόντων. Ένας από αυτούς, όπως εξηγούν οι ειδικοί, είναι η πρωτεΐνη BCL-2, που σύμφωνα με ορισμένες μελέτες ενδέχεται να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του χρώματος των μαλλιών.
➜ Επίσης, οι δερματολόγοι εκφράζουν ανησυχία για την πιθανότητα η λήψη του υπό μελέτη χαπιού να δημιουργεί ευκολότερα πανάδες στο δέρμα.
➜ Τέλος, επισημαίνουν ότι μια ουσία που καθυστερεί το γκριζάρισμα των μαλλιών θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει το χρώμα των μελαγχρωματικών βλαβών, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο να μην εντοπιστεί εγκαίρως ένα μελάνωμα.
Όλα σε ένα χάπι
Η σύγχρονη τάση όσον αφορά τις θεραπείες για το δέρμα και τα μαλλιά, όπως εξηγούν οι δερματολόγοι, είναι αυτές να χορηγούνται από το στόμα με τη μορφή χαπιών. Ήδη σήμερα κυκλοφορούν χάπια με σκοπό να μειώσουν την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο, τα οποία, πάντοτε σε συνδυασμό με αντιηλιακό, βελτιώνουν την ανοχή στον ήλιο των ατόμων με φωτοευαισθησία. Δεν προκαλεί εντύπωση, λοιπόν, που οι ερευνητές, καθώς και κορυφαίες εταιρείες καλλυντικών, στρέφουν την έρευνά τους όχι σε βαφές μαλλιών, αλλά σε χάπια που μπορούν να διατηρήσουν αναλλοίωτο το φυσικό χρώμα των μαλλιών.
Πώς ασπρίζουμε
Με την πάροδο του χρόνου, τα μελανοκύτταρα που βρίσκονται στο τριχωτό της κεφαλής, καθώς και σε όλο το δέρμα, υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα να μην παράγουν αρκετή μελανίνη. Η ηλικία εμφάνισης των πρώτων γκρίζων μαλλιών, η έκταση και ο ρυθμός με τον οποίο αυτά πολλαπλασιάζονται, επηρεάζονται από το πότε «άσπρισαν» οι γονείς μας. Ωστόσο, εάν κάποιος έχει πολύ αγχώδη ζωή, τότε δεν αποκλείεται να δει νωρίτερα από το αναμενόμενο άσπρες τρίχες στο κεφάλι του.
Tα γκρίζα μαλλιά στο εργαστήριο
1. Στα επιστημονικά εργαστήρια διεθνώς οι ερευνητές έχουν βάλει τις άσπρες τρίχες στο μικροσκόπιο με σκοπό να τις «σβήσουν» διά παντός από το τριχωτό της κεφαλής.
2. Ιάπωνες ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Kanazawa, σε έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cell», αναφέρονται στον μηχανισμό με τον οποίο τα βλαστικά κύτταρα που εξελίσσονται σε μελανοκύτταρα (δηλαδή τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη) υφίστανται βλάβη και σταματούν να αναπαράγονται. Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι ο παράγοντας ΒCL-2 είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση των μελανοκυττάρων.
3. Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας ανακάλυψαν τυχαία μια ουσία (ονομάζεται αστρεσίνη-Β) που φαίνεται ότι αποτρέπει την τριχόπτωση που οφείλεται στο στρες, ενώ παράλληλα διατηρεί το φυσικό χρώμα των τριχών.
4. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης εντόπισαν πρόσφατα ένα δίκτυο πρωτεϊνών που φαίνεται ότι αποτρέπει το γκριζάρισμα των μαλλιών (σε πειραματόζωα).
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ δρ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, δερματολόγο-αφροδισιολόγο.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου