Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Εχθρική χώρα η Γερμανία στην καρδιά του Ελληνικού λαού


Ενδιαφέροντα τα αποτελέσματα της πρώτης δημοσκόπησης που έγινε στη χώρα μας για το περιοδικό «Επίκαιρα» από τη VPRC, που επιχειρεί να ανιχνεύσει την εικόνα που ο Ελληνικός λαός έχει σχηματίσει για την Γερμανία, υπό την πολιτική που ασκεί η Μέρκελ στην Ελλάδα.
Τα υψηλά ποσοστά εντυπωσιάζουν. Στην ερώτηση «θεωρείται τη Γερμανία εχθρική ή φιλική χώρα προς την Ελλάδα;», το 76% των ερωτηθέντων απάντησε πως τη θεωρεί «εχθρική». Το 8% τη θεωρεί «φιλική» χώρα, το 11% δεν τη θεωρεί ούτε φιλική ούτε εχθρική ενώ ένα ποσοστό 5% δεν εξέφρασε γνώμη. Τρεις στου τέσσερις Έλληνες θεωρεί την Γερμανία εχθρική χώρα και μόνο ένας στους δώδεκα τη θεωρεί φιλική....



Στην ερώτηση «πιστεύετε πως η Γερμανία με την πολιτική που ακολουθεί προσπαθεί να επιβληθεί στην Ευρώπη με οικονομικά μέσα;», το 81% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 15% αντιτίθεται.
Επιπλέον το 77% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό «Τέταρτο Ράιχ» της ασκούμενης Γερμανικής Πολιτικής, με το 15% και πάλι να αντιτίθεται.
Σύμφωνα με τα παραπάνω δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι το 79% εκτιμά ως αρνητικό το ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη έναντι του 12% που το βρίσκει θετικό.
Αναμενόμενο, φυσικά, και το υπέρμετρα υψηλό ποσοστό των Ελλήνων που έχουν αρνητική γνώμη για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρεκλ, το οποίο ανέρχεται στο 81%, ενώ θετική γνώμη έχει μόνο το 10%.
Η ασκούμενη Γερμανική πολιτική ενεργοποιεί αντιγερμανικά συναισθήματα στους Έλληνες. Περίπου το 80% των ερωτηθέντων εξέφρασαν αρνητικά συναισθήματα για την Γερμανία. Το 41% εξ αυτών οργή, το 10% απογοήτευση και το 6,4 φόβο. Λιγότερο από το 10% εκδήλωσε θετικά συναισθήματα, από αυτούς το 3,7% θαυμασμό, το 2,2% σεβασμό και το 1,5% συμπάθεια.
Παρόλο που οι ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν πληχτεί σοβαρά, λόγω της πολιτικής που ασκεί το Βερολίνο, ωστόσο εκτιμάται πως η κατάσταση είναι διορθώσιμη. Αν αλλάξει η πολιτική απέναντι στην Ελλάδα, ιδιαίτερα από μια κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατικών και των Πρασίνων, ώστε να αποσυρθούν από τις ηγετικές θέσεις η Μέρκελ και ο Σόιμπλε, που προσωποποιούν στις συνειδήσεις των Ελλήνων την γερμανική εχθρότητα κατά της χώρας μας, είναι βέβαιο ότι θα αλλάξουν και τα συναισθήματα των Ελλήνων απέναντι στην Γερμανία.
Ενοχλημένη φαίνεται να εμφανίζεται μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές εφημερίδες της Γερμανίας η «Χαντελσμπλατ». Οι Γερμανοί συνειδητοποιούν ότι ο αντιγερμανισμός εξαπλώνεται ραγδαία στην Ελλάδα χάριν της ταπεινωτικής πολιτικής που ακολουθεί το Βερολίνο.
Η εφημερίδα τονίζει ότι «Το επιβληθέν πρόγραμμα λιτότητας επί της υπερχρεωμένης Ελλάδας αφήνει πίσω του βαθιά ίχνη στη σχέση ανάμεσα στους Έλληνες και τους Γερμανούς». «Πριν από έξι χρόνια το 78% των Ελλήνων περιέγραφε την Γερμανία ως ιδιαιτέρως συμπαθής», αναπολεί μελαγχολικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου